dijous, 10 de novembre del 2005

MARIE SOPHIE DAUCHEZ (8)

La besnéta, que ha començat a pujar al barri de La Croix-Rousse de Lyon, ha visitat abans altres parts de la ciutat. Ha pujat a la Fourvière, el turó on van instal.lar-se els primers romans, i des d'on es veu com està estructurada la ciutat. Lyon és una vila que s'estén a banda i banda de la confluència de dos grans rius, la Saône i el Rhône. A una de les bandes hi ha la Fourvière amb la seva àmplia vista i, als peus, el conglomerat de cases renaixentistes que formen Le Vieux Lyon, vora la Saône. Més enllà d'aquest primer riu es veu la península, la presqu'île, una llengua estreta i poblada entre els dos rius que s'allarga cap al sud, on s'ajunten les aigües. A l'altra banda de la península hi ha el Rhône i després el Lyon modern que continua fins a perdre's en la llunyania. Cap al nord, on els rius se separen, la península s'eixampla i, de cop i volta, puja, s'escarpa i a dalt hi ha una plana, le plateau. Aquesta pujada i aquesta plana és La Croix-Rousse, el barri dels treballadors de la seda.
Entre els papers dels besavis ha trobat dues postals antigues de la ciutat. Són fotografies en blanc i negre i tenen justament les vistes típiques des de la Fourvière que la besnéta ha pogut veure aquest estiu del 2005 a la venda a totes les parades turístiques. Una és el Lyon central, el de la presqu'île, i l'altra és La Croix-Rousse amb les seves pujades, les pentes.
S'endinsa, doncs, pels pendents, pels carrers costeruts i les escales que duen a la part més plana de la Croix Rousse, cap al nord. Vol veure com era el barri on van viure la Marie, el Léonard i la Léona, endevinar alguna cosa més de les seves vides, segurament inventar-les. Les vol entendre.
Té al cap una foto que va veure fa temps, però que ara no és a la carpeta, i li sap greu pensar que s'hagi perdut, perquè de fet era l'únic document que es conservava d'aquesta època. S'hi veia la Marie asseguda i, just al costat, la Léona dreta, totes dues concentrades mirant alguna cosa sobre una taula. No recorda que hi aparegués també el Léonard, però no ho podria assegurar. Era una foto que no semblava d'estudi, sinó disparada en un lloc i ambient quotidians. La Marie era ara una dona amb força pit, i la Léona una nena de vuit o nou anys amb el cabell tallat sota les orelles i vestida amb un davantalet de nena assenyada. Segurament era una foto feta al pis lionès on vivien, en qualsevol cas la imatge li havia quedat gravada com la d'una escena familiar en un ambient tranquil i íntim, i ara pensa que a Lyon possiblement van ser feliços.
Comença a (Marie Sophie Dauchez 1) i continua a (Marie Sophie Dauchez 9)