dijous, 24 de novembre del 2005

MARIE SOPHIE DAUCHEZ (18)

I justament, parlant de bienfaiteurs i de la plaça principal, la besnéta topa de cara amb l'escola on anava la Léona, que era una de les seves fites en aquesta visita a La Croix-Rousse, i sent la descoberta com un triomf.
Ara sí que se la pot imaginar fàcilment entrant al matí a estudi, corrent o fent fila al pati, anant a les toilettes que són a la cour, seient a les aules que hi ha darrera les finestres i explicant al vespre a la Marie si hi ha hagut empentes a les escales.
(Clicant podeu ampliar la imatge)
L'escola es diu Aveyron i a la porta principal la besnéta llegeix ara una placa en memòria d'un senyor bienfaiteur que va donar el terreny o que va pagar la construcció de l'edifici, o potser totes dues coses, cap allà el 1902. Tenim, doncs, una altra dada: la Léona pràcticament devia estrenar l'escola, ja que tenia cinc anys quan es va inaugurar. És un edifici de dos cossos simètrics, originàriament pensat perquè un cos fos per als garçons i l'altre per a les filles, amb un gran pati que uneix les dues parts i que té les toilettes al fons. El tipus de construcció s'assembla a la de les nostres antigues estacions de Renfe, amb les finestres acabades en un arc arrodonit en relleu, però no penseu malament, és una escola que fa molt d'efecte, d'una pedra rosada molt bonica.


L'àvia ens havia parlat d'un personatge respectat i alhora familiar, Monsieur Herriot, l'alcalde de Lyon, que venia sovint al col.legi, es passejava per les classes i comprovava directament que els nens aprenguessin a escriure bé i se sabessin les lliçons. El tal Herriot figura entre els alcaldes de la ciutat que han batut rècords: el seu, haver estat alcalde de Lyon durant cinquanta-tres anys! El 1905, quan només en tenia trenta-tres, va ser elegit Maire, als temps en què la Léona era a l'escola; va fer carrera política amb els republicans radicals, va ser diputat, senador, ministre, primer ministre, president de la Cambra de Diputats, i va ser deportat a l'Alemanya nazi durant la Segona Guerra Mundial. Aquest senyor tan important és el que entrava de tant en tant a l'aula de la Léona a fer preguntes als nens, perquè ell i d'altres estaven empenyats a convertir-los en veritables ciutadans de la República.

Comença a (Marie Sophie Dauchez 1) i continua a (Marie Sophie Dauchez 19)