diumenge, 18 d’agost del 2013

El Camí de Sant Jaume 55. Símbols antics a les esglésies gallegues


Només dos apunts. El de sobre és un detall de la portalada de l'església romànica de San Roque a Melide. Els símbols gravats a la pedra no són en absolut religiosos. Poden semblar marques de picapedrers als carreus o els detalls que, multiplicats, formen les sanefes de la ceràmica neolítica.


A l'església romànica de Barbadelo, un cartell explica les vicissituts del temple i assenyala que "había habido comunidad masculina i femenina, como en Samos". A la portalada hi ha també símbols molt poc habituals a la iconografia cristiana. Un dels motius antics que hi apareix són els cercles entrellaçats, propis del món celta, que juga sovint amb circumferències i troncs imbricats.
En algunes esglésies on hi ha parets pintades més modernament, ja al segle XVI i XVII, tornem a trobar aquestes filigranes celtes, com si fossin símbols prehistòrics que haguessin perviscut fins molt tard.

Contrast: a Palas de Rei hi ha també una església antiga, San Tirso. Però a la façana principal, just a sobre la portalada hi han clavat un fanal d'enllumenat públic. A més: resseguint l'arc de la porta hi ha una tira de llum fluorescent (no l'he vist encès, però hi es). I a dins a l'església hi ha música: Qué será será, lo que sea ya sonará... La lletra m'ha semblat que està adaptada a les creences divines: o sigui que en lloc de dir lo que sea ya sonarà, diu una cosa del tipus lo que sea Dios lo dirà... Aquests de Palas tenen una església antiga però la tracten com si fos moderna.