dimarts, 26 d’abril del 2011

Egipte 36. Les esglésies coptes a El Caire. El Museu Copte

Els coptes són els cristians antics egipcis, que, per entendre'ns, tenen un Papa a part del de Roma. El barri copte a El Caire és un barri molt vell, pobre, amb un centre que ara està més o menys arreglat i amb forç visitants.
Hi ha unes quantes esglésies que val la pena visitar. Algunes estan fetes pols, d'altres molt restaurades. Tenen icones magnífiques. Aquí sota poso unes quantes fotos. La primera, Verge amb Nen.

Després, dues imatges de Maria i Maria Magdalena al peu de la creu, que tenen una composició molt simbòlica, molt masculí-femení.
A continuació, Maria Magdalena a casa el fariseu Simó perfumant els peus de Jesús i fregant-los amb la seva cabellera. I una ampliació d'aquesta magnífica Maria Magdalena de reverencial sensualitat o sensualment reverent, no sé què seria millor.
També hi ha una sinagoga antiga, però no m'atreveixo a entrar-hi quan veig que hi ha policia fent escorcolls exhaustius als visitants i resulta que jo avui porto a la bossa dues pedres que he recollit al mateix matí a l'esplanada de les piràmides (una em sembla que és alabastre i l'altra és una pedra negra, com si fos obsidiana. Són grossetes, tant que finalment no me les vaig endur de tornada a Barcelona). Penso: Encara em detindran per robatori i tràfic artístic o es creuan que les porto per llençar-les i trencar alguna cosa... Mentre la meva amiga entra a visitar la sinagoga hi ha un grup de turistes americans i un d'ells, negre, sento que li està dient a un dels guàrdies: Ah, ho troba estrany? que no ho sabia que hi havia jueus negres?
El Museu copte és una meravella de museu que cal visitar. Hi ha coses molts suggerents: pintures murals d'antics monestirs, manuscrits, esteles de pedra... En algunes d'aquestes esteles la continuïtat entre símbols de diferents períodes és molt clara.
El primer esquema, aquí sobre, és entre un símbol hel.lenístic i un de cristià. El d'aquí sota entre l'ankh o clau de la vida egípcia i la creu cristiana.
Per acabar aquesta nota sobre els coptes: no fa molt vaig assistir a la Fàbrica del Sol a Barcelona a una sessió de documentals sobre medi ambient. Una de les pel.lícules estava centrada en el grup de gent que gestiona la recollida d'escombraries a El Caire. El títol és Garbage Dreams. Aquests escombriaires s'anomenen Zabaleen, i són coptes emigrats a El Caire des d'una zona molt pobra del centre d'Egipte a finals del segle XIX o començaments del XX. La seva història la teniu en anglès a Wikipedia. Aquí hi ha un trailer del documental: http://youtu.be/b26dBL5tQPk.