dilluns, 25 d’abril del 2011

Egipte 35. El Caire. El Museu Egipci. L'inventari

Al Museu Nacional de El Caire, en una de les sales on hi ha molts armariets, amb molts prestatges i amb moltes estatuetes i amulets, hi ha un grup de dones amb vel, són cinc o sis. Totes estan assegudes en cadires amb papers a la falda, menys una d'elles que està dreta. La primera impressió és que deu ser una classe d'història de l'art. Vist de més a la vora, ja no és clar que ho sigui. També hi ha un guàrdia assegut amb les dones, i dos homes més que són del grup, però que estan clarament a part. La que està dreta ha obert un dels armariets, n'ha agafat una figureta diminuta i l'ha passada a un parell de dones que la mirem amb una lupa i fullegen un llibre molt gruixut.

Són funcionàries que estan fent l'inventari (del prestatge? de l'armari? de la sala? del pis? de tot el museu?). Agafen peça a peça, l'analitzen i busquen la descripció en el catàleg. El llibrot del catàleg té algunes fotos enganxades molt borroses, i van passant fulls amunt i avall, a veure si localitzen la descripció de la figureta al llibre. Em sembla que està tot molt desordenat. Les altres apunten.
Els dos homes que s'ho miren a certa distància, tenen a la mà un tub de glue-up i ens diuen que és per si hi ha alguna coseta trencada.
Déu meu! Fa estona que estan analitzant una figura i al prestatge n'hi ha vint-i-cinc, i a l'armari hi ha dotze prestatges, i a la sala cinquanta armaris!

Ens van comentar que aquest museu, molt antic, el volen traslladar a un edifici nou vora les piràmides. Però penso que fins que no tinguin fet l'inventari no el traslladaran i que aquest inventari no l'acabaran mai.

Quan arran de les manifestacions a la plaça Tahrir fa un parell de mesos va haver-hi un robatori i actes de vandalisme al museu (que es va descobrir que era una provocació conduïda per policies!) vaig pensar que potser s'havia trencat i havia desparegut poca cosa, però que l'inventari s'estava endarrerint.
Aquí vaig trobar notícies fiables del que havia desaparegut exactament.