dimarts, 18 de juny del 2013

Els temps de la correspondència (7)


Continuo amb la correspondència antiga però canvio de branca familiar. Es tracta de cartes ben diferents. Són treballadors del Clot-Camp de l'Arpa, especialitzats en el ram tèxtil de la blonda. El nom tècnic era tul·listes i també es deia que treballaven la seda (l'emblema de la pallona és present a diverses fàbriques). Com que aquest sector industrial tenia molta tradició al nord de França, a la ciutat de Calais (vegeu història de Marie Sophie Dauchez a aquest blog), alguns dels treballadors del Clot anaven i venien entre les dues ciutats, i hi havia contactes.

Veureu que escriuen en castellà, que és el que han après, y també hi apareixen catalanades. El meu avi, a qui van dirigides aquestes cartes, els contestava amb postals, perquè crec que se sentia més segur havent d'escriure poc. En aquest cercle, qui més qui menys era de la Idea, com es deia llavors, i els comentaris sobre "les condicions de l'obrer" són d'esperar. Som dos anys abans de la Setmana Tràgica.


Calais de 16 de Febrero 1907

[...] y tuve un viaje vastante largo, al otro dia que llegue fui á trabajar pues Julian ya me tenia faena por haora se esta muy bien pues aquí respetan mucho al obrero y no es esa inquisición de casa Viudez aquí el obrero desde el momento que cumple con su obligación nadie le dice nada por si canta ó por si baila ni tampoco pegan si llegas 5 minutos mas tarde y llega al cabo de la semana y no te roban 30 ó 40 pesetas como en esa inquisición sabra que Julian y hyo trabajamos juntos pues el Monsio me dejo su plaza porque asi no encontraria á faltar tanto los de la familia porque asi siemre estamos discutiendo la sopa de hall Julian y yo, lo unico que encuentro á faltar es el Sol de Barcelona [...]

Notes
1.- No he identificat quina fàbrica podia ser la casa Viudez.
2.- Aquesta "sopa de hall" em va fer ballar el cap, fins que me'n vaig adonar que l'únic que havia de fer era treure-li l'h. I ja està, són dos treballadors curiosos, enraonadors, amb humor, que discuteixen la sopa d'all.