dissabte, 18 d’agost del 2012

Camí de Santiago 36. San Marcos

(Cliqueu per veure la imatge sencera.)

Un altre dels temples importants de León és San Marcos, amb façana plateresca. És molt bonic. Aquest dibuix està fet des d'un punt on es veu San Marcos a primer pla, darrera hi ha l'edifici modern de la Junta de Castilla i León, i darrera de tot, el del Museu d'Art Contemporani.
Hi ha una part del temple que va ser presó en diversos moments de la història. Es veu que Quevedo hi va estar presoner tres anys llargs (1639-1643) per haver passat a Felip IV un memorial contra el Comte Duc d'Olivares, dissimulat sota un tovalló. Hi ha un text escrit pel mateix Quevedo sobre les dures condicions de vida a San Marcos, que fa posar els pèls de punta. En va sortir als 61 anys i va morir poc després.
També va ser presó franquista durant la guerra civil i hi ha un memorial de pedra i ferro recordant-ho: "En memoria de quienes sufrieron prisión, tortura y muerte en San Marcos durante la guerra civil española (1936-1939)". A més hi ha gravada una frase de Quevedo: "Vivo en conversación con los difuntos y escucho con los ojos a los muertos".