dilluns, 6 d’agost del 2012

Camí de Santiago 30. La tàpia

(Cliqueu per veure la imatge sencera.)

La tàpia és un material de construcció que s'utilitza en aquestes terres. És fang barejat amb palla. A vegades es veu que se n'han fet una mena de maons, però altres cops es tracta del material aplicat en brut, per dir-ho d'alguna manera.

A Bercianos, la casa parroquial, on hi ha l'alberg, té un forn antic fet de tàpia. És elevat, té una porteta de ferro amb nansa, una volta i un tub-xemeneia ambdós de tàpia. El que devia ser l'antiga cuina l'han reconvertida en això que veieu al dibuix de dalt. (Si  no ho heu fet, ai! cliqueu per veure la imatge sencera). Més endavant, en un altre alberg d'un altre poble, a la cuina també hi ha un forn de tàpia, pràcticament idèntic al de Bercianos, i la propietària fa servir la volta per a col.locar-hi cap per avall cassoles i paelles.
Sahagún, primera ciutat de la província de León, hi ha dues esglésies romàniques impressionants, San Tirso y San Lorenzo. Diuen que va ser la població més influenciada pels monjos francesos de Cluny, que van introduir el romànic, una litúrgia més unificada i van posar ordre al Camí. Ara potser es diria que van crear la marca "Camí". El cas és que l'església  de San Lorenzo (aquí sobre), d'estil mudéjar, construïda amb maons de tàpia, té  problemes seriosos de conservació, està tancada i no es pot visitar. Hi ha un petit museuet annex, on s'ensenyen passos de Setmana Santa, i el noi que se n'ocupa em deixa treure el nas per veure l'interior de la nau. Fa pena, se'ls estan desfent les parets, literalment.