dimarts, 7 de juny del 2011

Ha mort Jorge Semprún

Avui, dimarts 7 de juny, ha mort Jorge Semprún.

Em vénen al cap idees soltes. Le long voyage és una bona novel.la. L'écriture ou la vie em va interessar molt. Fa pocs anys vaig tornar a veure la pel.lícula La guerre est finie, i vaig pensar que no s'agunatava. A una de les seves novel.les vaig veure citat per primer cop el nom de Primo Levi, que després vaig llegir i apreciar molt.
Quan em vaig llençar a escriure un relat, vaig estar analitzant quins trucs feia servir Semprún per fer el joc tan habitual a les seves novel.les de tirar endavant i endarrera el temps de la narració. Aquesta anàlisi amb lupa em va fer sentir a prop de l'escriptor.
A vegades, una mica de pedanteria. Però em queia bé el personatge. De política no en parlo. 
I encara un altre retall: a les memòries de Catherine Allegret, la filla de Simone Signoret, explica com la seva mare quan va conèixer Jorge Semprún li va comentar: "Il est très bien. C'est un hidalgo" (!).