diumenge, 20 de febrer del 2011

Egipte 26. Luxor. Karnak

A l'entrada de la vall on hi ha les tombes reials hi ha un centre d'informació, amb una maqueta fantàstica: hi ha una vall de metacrilat amb les entrades de totes les tombes dels faraons i per sota veus els passadissos sinuosos que condueixen a les càmeres respectives. I, el que plantegen com un tema amb "suspense": falten XX tombes per descobrir, ja que se sap de l'existència de XX faraons les tombes els quals no s'han sabut localitzar... Qui les trobarà? On? Com?

Tornades a la banda oriental del Nil, a la ciutat de Luxor, visitem dos temples magnífics, el de Luxor i el de Karnak (ara al bell mig de la ciutat).
Estaven units per una via flanquejada d'estàtues de lleons, d'un quilòmetre o més de llargada, que ara estan posant al descobert (i la Laila ens diu: hi haurà expropiacions!).

Visitem primer el temple de Karnak, amb llum de tarda, i a les sales hipòstiles ens quedem meravellades.
A l'esquerra teniu la sala amb capitells anomenats de pàpirus obert i a la dreta la sala amb capitells anomenats de pàpirus tancat. A sota he posat detalls ampliats.
Entre aquestes columnes tinc la sensació que totes les pel.lícules de Hollywood, fins i tot les més exagerades, han fet curt. Com que no hi havia arcs per suportar el sostre, sinó que s'aguantava sobre pedres planes, la distància entre columna i columna és sorprenentment curta.
No estem acostumats a trobar-nos en un bosc de columnes. Et pots imaginar un sacerdot sortint d'improvís de darrera de qualsevol columna. L'ambient, si fas abstracció dels altres visitants, és misteriós i inquietant...
L'altra cosa que he trobat sorprenent dels temples, són les columnes pintades, amb dibuixos. (Es veu que ens els seus orígens el Partenon també havia estat pintat, i les columnes de les nostres catedrals gòtiques...)
(Recordo: el primer dibuix és de capitells de pàpirus obert, i el segon de pàpirus tancat. Amplieu els dibuixos dels capitells... va!)


El temple de Luxor el visitem que ja és de nit (hi ha una sala de columnes amb capitells anomenats de lotus, bellíssima. El dibuix que en vaig fer és impresentable, no només no es pot publicar aquí, sinó que m'agradaria fer-lo desaparèixer del quadern!).