dilluns, 7 de febrer del 2011

Egipte 20. Luxor. Medinet Habu

Cap a Medinet Habu!
Pel camí hi ha pagesos a peu, amb burro, amb bicicleta.
Animals, feixos d'herba, camps i recs.
Les construccions funeràries, però, estan situades fora de la zona fèrtil de vora el Nil, són on comença una zona pedregosa i polsosa.
El temple de Ramsès III és El temple de Medinet Habu. Ens fa molta impressió.

A l'interior del temple hi ha una sala hipòstila, la primera sala d'aquest tipus que veiem. Les columnes estan pintades.
Veiem profusament per primera vegada l'ankh, aquest símbol que presideix tantes escenes i tantes figures de l'Egipte antic. El tradueixen com a "clau de la vida". Al link del Wikipedia que he posat abans hi ha explicacions sobre significats diversos. El significat més evident és el de ser símbol de la unió entre el femení (part superior) i el masculí (part inferior).
Aquests dies hem fet una immersió en mitología egípcia. Aquesta mitologia ofereix una explicació dels orígens del món on juguen un paper fonamental dos personatges: la dona-deessa Isis i l'home-déu Osiris. Alguns estudiosos diuen que, l'egípcia, era una creença on el femení i el masculí estaven equilibrats i d'aquí la seva força i continuïtat.
En qualsevol cas vull avançar que en aquestes visites a monuments de l'antic Egipte, vaig començar a pensar en similituds entre això d'aquí i els antics símbols de les anomenades venus o deesses prehistòriques i les antigues construccions megalítiques de la vella Europa.
Tornarem sobre el tema.