divendres, 4 de febrer del 2011

Egipte 19. Luxor. Els Colossos de Memnon

A partir d'ara menys paraules, i més imatges.

Luxor, vora el Nil, té un port per a un nombre de creuers formidable. La meva amiga va visitar la ciutat fa... 37 anys i diu que hi havia només un vaixell per a turistes que anava i venia.
Ara estan ancorats en files de fins a set creuers! No sé si s'entén: el moll és tan ple de creuers, un rera l'altre, que els que no hi caben se situen en paral.lel als que toquen al moll. Els turistes que són, posem, al creuer número set, per accedir al seu vaixell han de travessa un, dos, tres, quatre, cinc, sis creuers, i ja han arribat al seu!
Els creuers s'agafen a Luxor (al sud) i van fins a Assuan (a l'extrem sud), perquè al centre del país, entre El Caire i Luxor, no hi ha circulació de creuers per raons de seguretat. Es veu que hi ha força integrisme islàmic.

Luxor és a la riba dreta del Nil. A la riba esquerra és on hi ha molts monuments mortuoris.
Passem davant de l'antic poble de Gurna. La Laila, la nostra guia, ens explica que hi va néixer i que la seva família vivia en una casa que va resultar trobar-se a sobre d'una tomba dels nobles. Els van expropiar i els van donar un pis a Luxor. Aquí ens va fer comentaris sobre la corrupció que regna al país i ens va venir a dir que si eres amic dels del règim et donaven més indemnització. Aquests dies, estic pensant en ella.
Primera parada, els Colossos de Memnón. En aquesta vall occidental del Nil, caurem de cul més vegades.