dissabte, 27 d’agost del 2005

Lyon 9. Els germans Lumière

(Podeu clicar per ampliar la imatge)
Lyon permet acostar-se a dos lionesos insignes: els germans Lumière, inventors del cinema.
Científics tots dos, l'un biòleg i l'altre físic, fills d'un fabricant de paper fotogràfic, se'ls deu doncs la invenció del cinema i l'explotació de l'invent, a més d'altres enginys: per exemple van idear i fabricar una gasa grassa per tractar cremades, així com pròtesis per a soldats que havien perdut la mà durant la Primera Guerra Mundial.
Anem al cinema.
Som al 1895 i se celebra a Lyon un congrés de fotògrafs. Baixen els congressistes del tren i veuen com els Lumière els enfoquen amb una màquina. Aixequen la mà, saluden, fan un gest amb el cap, es retoquen el bigoti. L'endemà, a la inauguració de la reunió, els Lumière ja han revelat la pel.lícula i la passen davant l'assemblea. Senyors amb barba i barret de copa, amb maletetes on transporten les seves càmeres fotogràfiques, desfilen per la pantalla, repeteixen les salutacions amb la mà i amb el cap davant els ulls astorats i meravellats d'aquests mateixos senyors amb barba.
Els Lumière han donat un cop d'efecte: ha de quedar clar a tots els que ja estaven al cas de les diverses provatures, que el cinema acaba de ser inventat i que els pares de la criatura són ells.
Es reserven la patent i formen equips d'operadors que són enviats en nom seu arreu del món a fer reportatges.
Aquest aspecte és molt interessant. Per primer cop els europeus veuran escenes d'Indoxina, d'Egipte, el metro de Nova York, un àrab resant amb xilaba, maniobres d'exèrcits de països llunyans i descarregaments de vaixells a ports orientals.
Captar el moviment i conèixer el món són dues constants en els films dels Lumière.
(A la nota següent: el museu
que els hi està dedicat.)