dissabte, 20 d’agost del 2005

Lyon 5. Una visita a l'Opéra, de dia

L'Opera de Lyon data del mil set-cents i pico, i va ser totalment remodelada, fa uns anys, pel personatge que a Barcelona ens ha fet la torre Agbar: l'arquitecte francès Jean Nouvel, que és també el creador d'altres edificis molt originals com el de l'Institut du Monde Arabe a París.
S'ofereix una visita guiada que permet veure bé l'edifici i el que hi ha darrera les bambolines. És recomanable per als que els agradi saber com es fan aquestes grans transformacions, és a dir com es passa d'una òpera del segle XVIII a una del segle XXI.
Se n'ha conservat la façana neoclàssica amb voltes i el peristil. Per dins tot és nou de trinca, i a més s'ha cobert l'edifici amb una gran cúpula de canó (cliqueu que val la pena), però de vidre i altres materials de tipus eteri. En total, el que eren dues plantes han passat a ser, agafeu-vos fort, 18 nivells!! (comptant els soterranis, eh).
Com que vull posar alguns dibuixos i no vull que pesi massa aquest post, en faré algun més sobre el tema.
Avui només direm que l'Òpera en la seva nova singladura ha volgut atreure un públic més ampli, s'ha obert a altres tipus d'espectacles més populars i menys clàssics i ha ofert aquesta temporada passada sessions de hip-hop. Justament en el peristil, que forma part de la via pública, hi ha diversos grupets de nois amb cassettes que fan anar a tot drap i que exhibeixen els seus dots. Vistos a través dels vidres, des de dintre el vestíbul, el contrast és immens.

(La foto de dalt a l'esquerra és l'assaig de hip-hop a la sala que hi ha sota la volta.)
Del que hi ha a dins en parlarem el dia que ve.