dilluns, 1 de novembre del 2004

Més "cups-and-rings"

El magazine de El País d'aquest diumenge 31 d'octubre publica unes fotos de roques gravades a Campo Lameiro (Pontevedra) amb animals i també amb cercles concèntrics, gairebé idèntics als cups-and-rings que apareixen al jaciment escocès d'Achnabreck i de què parlàvem en un post anterior.
No només són iguals les formes gravades, sinó que la roca on hi ha els gravats té la mateixa disposició: plana, a flor de terra.
Sembla evident un parentiu, un contacte (marítim), encara que en temps tan reculats ens imaginem els viatges molt difícils. Segons l'article que acompanya les fotos, els gravats estan datats del 2000 a.C., aproximadament de la mateixa època que els gravats britànics, en ambdós casos anteriors a l'arribada dels celtes.
Foto extreta del magazine de EL PAÏS 31.10.04: Laxe do Carballo, a Campo Lameiro (Pontevedra)
Aquí a sota una ampliació dels cercles concèntrics:
En canvi, les fotos dels castros que apareixen a l'article, pertanyen a construccions del període celta i estan datats entre el 800 a.C i el 100 d.C.
Aquí a sobre es poden veure les plantes arrodonides de les edificacions del castro de Baroña, a Porto do Son (A Coruña) a la foto extreta de EL PAÍS. Fixeu-vos en la semblança amb les plantes de tombes, també celtes, trobades al segle XIX a Àustria (i en els detalls minuciosos de l'aquarel.la).
Posts anteriors: Megàlits a l'Argyll 2: el Temple Wood de Kilmartin (Escòcia) i el Cementiri dels Moros del Baix Empordà i també De les idees que vénen mirant pedres velles i dels cercles
.