dimarts, 3 d’agost del 2004

On aniràs bou que no llauris

En un racó de la National Gallery a Edinburgh hi ha un quadre d'un holandès anomenat Jan Steen (1625-1679), que porta un títol: "A school for boys and girls" (1670).
Encara que l'escàner de la postal només dóna una idea aproximada dels detalls de l'escena, si cliqueu per ampliar-la i us hi fixeu bé, veureu que no té desperdici. El desori a l'escola ve de lluny. ¿Es podria, potser, regalar la postal a tots els qui acabessin magisteri i a tots els llicenciats que es vulguessin dedicar a l'ensenyament?
(Podeu clicar sobre la imatge per ampliar-la)

Un parell de detalls simbòlics.
A l'extrem inferior dret del quadre hi ha una cartera per terra d'on surt un dibuix mig arrugat: és el retrat d'Erasme de Rotterdam. Pobre Erasme!
Segon detall: a la part dreta superior un nen s'aixeca amb unes ulleres a la mà i les alça cap a un mussol dissecat que hi ha a la paret. Aquest gest fa referència a un refrany anglès que ve a dir: "De què li serveixen espelmes o ulleres al mussol, si no hi vol veure?". (Al mussol, un psicopedagog actual, li faria un currículum adaptat i santes pasqües.)
Segons l'explicació que es troba al costat del quadre, la pintura fa un paral.lelisme amb el mural de Rafael al Vaticà "L'escola d'Atenes".