diumenge, 1 d’agost del 2004

El reverend gentil

(Podeu clicar sobre les imatges per ampliar-les)
La National Gallery of Scotland, al centre d'Edinburgh, és una pinacoteca que Déu n'hi dó. Els quadres estan una mica amuntegats i barrejats, però hi ha coses molt maques.
Sir Henry Raeburn (1756-1823) era un retratista prolífic i de qualitat. Tant aquí com a la National Portrait Gallery, que no és gaire lluny, tenim retratats els prohoms escocesos i algunes dones o prodones escoceses de l'època. Són olis bonics que mostren, a més, que el renaixement escocès va tenir lloc al segle XVIII.
I enmig de tots això hi ha una petita meravella, "Reverend Robert Walker Skating on Duddingston Loch". Dic "petita", perquè es un quadre anecdòtic i de mida petita. Aquí he escanejat la postal.
El quadre ha estat convertit en una figura negra i airosa que simbolitza les botigues dels museus escocesos. La idea és bona i el resultat, com podeu veure aquí a sobre, també.

Aquest reverend crec que devia ser un gentleman una mica presumit. Ho dic per l'elegància del vestit i del posat. A la nota explicativa al costat del quadre s'hi diu que potser Sir Henry Raeburn a la mort del reverend va regalar el quadre a la seva viuda i també, i això ja m'interessa més, que l'església del reverend era la Canongate Kirk. Ah! No és qualsevol església, la Canongate. L'acabo de visitar i s'adiu molt amb el personatge: parets enguixades i blanques, i tota la fusta, que és molta, pintada de blau cel, però blau cel pujat. Neta, polida, bonica i un pèl innocent.
_______________
(Sobre la relació entre la figura del Reverend i les formes de les finestres del Parlament Escocès projectat per Enric Miralles, vegeu aquesta nota i també aquesta altra)