dimecres, 18 d’agost del 2004

El jardinet zen de Glasgow

A Glasgow hi ha un Museum of religious life and art. No conec cap altre centre d'aquest tipus i la visita és interessant.
Hi ha tres nivells.
El primer és una mostra artística de peces molt escollides, relacionades amb les religions. Aquí es pot veure l'oli de Dalí amb aquell Sant Crist vist des de dalt.
En un altre nivell, hi ha explicacions de conceptes i ritus religiosos, així com una exposició visual, corresponents a les principals etapes de la vida humana; el naixement, la infantesa, la pubertat..., la mort, l'altra vida. Les religions que es tenen en compte en cada un d'aquests moments són les "importants": el cristianisme, el judaisme, l'Islam i també el budisme, l'hinduisme i el sikhisme.
El tercer pis està dedicat a la religió a Escòcia, tema interessant ja que l'anglicanisme és la branca de la Reforma instal.lada a Anglaterra, mentre que l'església escocesa té una estructura pròpia i una especificitat marcada.
Per cert que en aquest museu m'assabento que els monuments funeraris que vaig visitar a la vall de Kilmartin són una transició entre els antics enterraments col.lectius i els enterraments individuals de l'Edat del Bronze (entenc que en els estrats més antics s'hi han trobat enterraments de moltes persones i que, en canvi, als estrats més moderns s'hi han trobat enterraments molt individualitzats. Vaja, que hi començava a haver classes i uns que eren més importants i tenien més privilegis que altres... És el que entenc).

Per últim, a la planta baixa hi ha un jardinet zen, fet per un especialista japonès, que és una monada. Llàstima que el tenen incorporat a la terrassa del bar del museu i això el banalitza, perquè si no es prestaria a fer un exercici de... bé a intentar fer un exercici de meditació o de deixar la ment en blanc, o del que s'hagi de fer en un jardí zen. M'encantaria poder disfrutar d'un jardí zen i em van agafar ganes de proposar a l'Ajuntament de Barcelona que en faci un de públic, perquè jo a la meva galeria no tinc prou lloc i em temo que només m'hi podria fer un pessebre zen.