divendres, 4 de maig del 2012

Un altre cop en perill la Vil·la Urània

El germà de la meva àvia era l'astrònom Josep Comas i Solà.
En el seu testament va llegar la Vil.la Urània, una torre barcelonina entre la Via Augusta i el C Saragossa, a l'Ajuntament de Barcelona, perquè es dediqués a observatori popular, centre de cultura popular o escola.
Comas i Solà va morir l'any 1937 i la casa va quedar com a vivenda de la seva dona, en ús de fruit. Va passar a mans de l'Ajuntament quan va morir la seva viuda, l'any 1956. Era l'època Porcioles.
Ha estat molt difícil que l'Ajuntament de Barcelona, el de llavors i els posteriors, es prengués seriosament la voluntat de qui feia el llegat. L'ús de la vil.la ha passat per diversos avatars. Ara sembla que el perill d'enderrocament és imminent. Potser aquest 7 de maig la tiren a terra.

Transcric l'escrit de Mercè Piqueres de l'ACCC (Associació Catalana de Comunicació Científica):

Villa Urania és la caseta on va viure Josep Comas i Solà i on --en l'observatori que s'hi va construir en el terrat-- va fer algunes descobertes importants. Es troba en el carrer de Saragossa (amb sortida també per la Via Augusta), en una zona on Sant Gervasi i Gràcia són gairebé el mateix barri.

Doncs ara té un cartell d'una empresa que es dedica a "deconstrucció",
que suposo que és un eufemisme per "enderrocs" o "derribos". Els veïns diuen que d'aquí a uns dies vindran a enderrocar-la. Tenint en compte el cartell, no sembla que sigui només un rumor.

Serian una llàstima que desaparegués aquesta casa on, de 1899 a 1937, hi
va haver l'observatori astronòmic més actiu a l'Estat, tot i ser un observatori privat.

Entre altres treballs destacats sobre alguns planetes i estrelles, i
alguns fenòmens astronòmics, en aquest observatori Comas i Solà va descobrir 12 asteroides, 3 estrelles variables a M42, Orion, una estrella variable cefeida (TV Librae) i dos cometes. A més, hi va realitzar un atles fotogràfic de la zona el·líptica.

Cal dir que, si Villa Urania desapareix, no serà perquè un propietari
particular, sense massa sensibilitat per la ciència i la història, hagi pensa que aquella caseta no té més valor que el del seu terreny --que deu ser elevat, tenint en compte el lloc on està situat. Doncs no, resulta que la caseta és propietat de l'Ajuntament de Barcelona, a qui Comas i Solà va deixar-la a la seva mort.

L'Ajuntament de Barcelona --amb un altre partit al davant-- fa anys va
enderrocar el Laboratori Municipal, un altre lloc molt significatiu per a la història de la ciència de la ciutat, i va desmantellar aquella joia que era el Museu Clarà. Si és cert que Villa Urania està sentenciada a
mort, serà una mostra que aquest Ajuntament té tan poca sensibilitat com ho van tenir els anteriors.

A les xarxes socials ha començat una campanya per salvar Villa Urania. A
Twitter, amb l'etiqueta #salvemvillaurania. Si us hi voleu afegir, podrem fer més força. Podeu enviar també tweets a l'alcalde @xaviertrias. Normalment no és ell qui envia les seves piulades, sinó els seus acompanyants, però estan molt pendents de twitter.

I per més informació sobre Villa Urania i el seu possible enderroc podeu
veure:

L'observatori Vil·la Urània, de J.M. Oliver (Actes de la 1a Jornada
d'Història de l'Astronomia i de la Meteorologia, Vic, 2005):
http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2563775&fb_source=message

La Vil·la Urània, en perill, en el bloc "Fem Xivarri" de "Time Out
Barcelona":
http://blogs.timeout.cat/barcelona/2012/05/02/la-vil%C2%B7la-urania-en-perill/


Josep Comas i Solà, el descobridor del planeta Barcelona, podria caure
en l'oblit, en el bloc "Altres Barcelones", de Dani Cortijo. En aquest bloc podreu una foto amb el cartell de l'empresa de "deconstrucció".

Fem alguna cosa per evitar que enderroquin Villa Urania!


Mercè Piqueras

8 comentaris:

miquel ha dit...

Fa temps, tres o quatre anys, que volia anar a veure què en quedava de Vil·la Urània, que tenia entès que s'havia convertit en escola. Volia veure si havien conservat algun de Comas Sola: material astronòmic, mobles, etc.
Em temia que només hi devia quedar les parets i potser alguna placa commemorativa...
I ara tu ens expliques aquest desastre imminent. Quin país més trist!

Eulàlia ha dit...

Sí, va passar de ser un lloc de Falange a final dels anys 50, a estar tancada i segurament saquejada pel mateix Ajuntament. Algunes peces de la casa van anar a parar als drapaires, crec que la mateixa equatorial que li permetien fer les observacions astronòmiques. Finalment va albergar l'escola pública Violant d'Hongria, fins a l'any passat. L'Ajuntament socialista tenia el projecte de construir-hi un edifici amb vivendes, i potser dedicar una planta a casal d'avis o a alguna altra funció social. Ara tiren endavant l'enderroc tot i que han dit que de moment no tenen diners fer fer-hi res. Sí, tens raó, en aquestes coses som un país trist.

Criticartt ha dit...

Pel que fa a la "caseta", Vil.la Urània és obra de Magí Rius i Mulet (Barcelona 1838-1897), un dels arquitectes més prolífics del segon quart del segle XIX. Col.laborador del projecte del Pla Cerdà, autor del passatge del Crèdit (1879) entre els carrers Ferran i la Baixada de Sant miquel de Barcelona.

Altres obres són l’Església Parroquial de Gràcia (1878-1888), i moltíssimes cases al barri de Sant Gervasi.

Entre aquestes petites torres encara se’n conserva una, la Villa Urània, edifici que fou encarregat per Bienvenido Comas, pare de l’astrònom l’any 1868 a Magí Rius. Originàriament la casa estava formada per una sola planta de 190 m2, amb un petit soterrani.

Mercè Piqueras ha dit...

Gràcies per difondre la notícia. He sentit comentaris molt diversos. Hi ha qui diu que la casa està molt malmesa i que la volen enderrocar per fer-hi equipaments i al damunt... habitatges! Gràcies a Pau Senra, de l'ACCC, he vist el pla projectat: http://tinyurl.com/cqzf9ac

Com diu en pau: No amb el meus diners!

Manué ha dit...

No puedo mas que lamentarme, porque además gobierne quien gobierne la ciudad, aqui solo importa modernismo+gótico+playas, y lo que no se ajuste a eso, se lleva a la piqueta y que lo tiren abajo.
Los barrios históricos van sucumbiendo...se tiran fachadas antiguas (que aunque no tengan valor artístico dan unidad a los barrios) y se sustituyen por moderneces asquerosas, grisáceas o acristaladas.
Así se pueden ver ya calles destrozadas en el Born o el Raval, y si encima el barrio no es monumental, como el Farró, pues menos les importa aún echar abajo lo que sea.

Júlia ha dit...

Per sort no tinc cap casa que estigui bé per deixar a l'Ajuntament, això ja ha passat en moltes ocasions, el poder reivindicatiu de la gent també és erratic i feble, avui. L'oblit de la figura de Comas i Solà fins que s'ha començat a parlar de la casa també em sembla molt greu. El problema no són tan sols els de dalt, també els de baix passem de moltes coses, per desgràcia i ens movem a modes i a poders de convocatòria d'algú.

Eulàlia Petit ha dit...

Ja és segur que el dilluns dia 7 de maig comencen l'enderroc de la Vil.la Urània. Ens hem proposat aturar-ho per diversos mitjans i amb diverses gestions.
Una d'elles és plantar-se aquest dilluns 7 de maig a partir de les 8h del matí al carrer Saragossa davant del num 29 i a la Via Augusta, entre el C.Saragossa i el C Sant Eusebi (la Vil.la Urània té dues entrades). Tothom que vulgui participar en l'aturada que hi vingui. No tots hi podrem ser tot el matí, però val la pena assegurar una presència de ciutadans fins que els encarregats de l'enderroc pleguin veles. Feu-ne difusió.

Edu Thió ha dit...

Avui ERC hem estat al costat dels veïns impedint l'enderroc de Vil·la Urània. Mirarem, des de l'Ajuntament, d'evitar-ne l'enderroc i complir amb el llegat de Comas i Solà #SalvemVil·laUrània