dimecres, 16 de maig del 2012

L'Ajuntament diu que no enderroca, però fa malbé la Vil.la Urània

Aquesta foto va ser presa ahir dimarts 15 de maig, a la façana de la Vil.la Urània que dóna a la Via Augusta.
L'Ajuntament havia dit que enderrocaria la casa del num 31 del carrer Saragossa, "amb pic i pala", per no malmenar la finca del costat, el num 29, corresponent a la Vil.la Urània, que s'havia compromès a respectar. Doncs, ja veieu el cas que es pot fer del que diuen!
A continuació l'escrit de protesta difós als mitjans per la família de Josep Comas i Solà, decidida a fer respectar el llegat del científic i després d'haver intentat connectar amb l'Ajuntament sense èxit. Ah! però l'Ajuntament en canvi havia tingut temps per parlar amb el Diari Ara i amb la BTV!


Aquest matí hem tingut coneixement que l'Ajuntament ha fet malbé el jardí de Vil·la Urània i la tanca de pedra de la finca, en contra del compromís que havien assumit amb nosaltres divendres passat. Cal aclarir que la finca del 31 no arriba, per darrera, a la Via Augusta i que l'espai de Vil·la Urània sotmès al llegat de Comas i Solà fa una mena de "L" amb un espai de jardí ben ampli darrera la finca de Saragossa 31. Saragossa 31, per altra banda, no té cap sortida al jardí i totes les parets que donen al jardí de Vil·la Urània són mitgeres, precisament perquè l'espai no és propietat de Saragossa 31 sinó de la Vil·la. Podeu veure a les fotos que us han remès que a la dreta de l'excavadora hi ha la Casa-Torre Vil·la Urània i a l'esquerra un pèl amagat el parc infantil que era del parvulari que hi havia a la casa, fet que deixa ben palès que tot el terreny és de vil·la Urània. Lògicament, al cadastre hi figura sense cap mena de dubte i us en podríem fer arribar una còpia.

Així, tant la tanca de pedra de la Via Augusta (sencera) com el jardí complet són de Vil·la Urània. El Regidor, personalment, i el Gerent del Districte es van comprometre a fer l'enderroc de l'edifici del 31 exclusivament i, quan els vam preguntar per quina mena d'efectes tenien previstos sobre el jardí de Vil·la Urània, que entenem que ha de quedar en bon estat, ens van dir que no quedaria afectat i que únicament s'hi farien tasques de jardineria (desbrossament de les heures que sobresortien de la tanca de pedra de la Via Augusta). Absolutament en cap cas, per tant, ens van ni insinuar que necessitaven trencar la tanca, remoure terra o fer cap dels desperfectes que avui, desgraciadament, s'han produït. I expressament es comprometeren a no tocar-ne ni un centímetre, si no era per fer-hi les tasques de jardineria que hem dit.


Per tant, la família hem demanat explicacions immediates al Regidor i els hem fet saber el nostre disgust, sorpresa i indignació. Malgrat hem sabut que han respost a diversos mitjans i per diferents canals des del consistori, nosaltres no hem rebut cap resposta i hem vist amb encara més preocupació com sembla que juguen a la cerimònia de la confusió intentant "vendre" el jardí de Vil·la Urània que és darrera la finca de Saragossa 31 com a propietat no afectada pel llegat.


Entenem que és imprescindible:


1) Que l'Ajuntament es prengui seriosament la tasca d'enderroc del 31 i el respecte escrupolós a la Vil·la Urània i el seu jardí (el jardí és íntegrament de la Vil·la, el 31 només té l'edificació). I per tant, que no hi facin cap tasca sense informar explícita i prèviament a la família sobre qualsevol intervenció (ni que sigui de pas) que es faci a la casa. No té cap mena de sentit que no ens hagin avisat abans d'intervenir i contradir els seus compromisos. La família no està disposada a seguir amb aquesta dinàmica d'anar "pescant" el Consistori cada dos per tres. Creiem que el procés ha de ser seriós, transparent i tranquil, sense sotracs d'aquesta mena.


2) Divendres ens van assegurar que l'únic que tocarien de la Vil·la serien les plantes que sortien cap a la Via Augusta (heures) i que en farien un desbrossat (entenem i ens van dir expressament "feines de jardineria"). Fins i tot van dir que escombrarien les runes dels lleonets i adecentarien la tanca que van trencar els de la DEconstructora en penjar el cartell de la Via Augusta. Per tant, hi ha un tema de falta de transparència i d'incompliment dels acords amb la família que s'ha d'erradicar, si no es vol perdre la confiança.


3) Ja que tècnicament és possible, exigim que immediatament reposin la tanca de pedra, la de ferro (per no facilitar l'entrada a qualsevol) i tornar a aplanar la terra del jardí, deixant-ho decent com estava.