dissabte, 5 de maig del 2012

El dilluns a les 8h del matí ATUREM L'ENDERROC DE LA VIL·LA URÀNIA

Ja és segur que el dilluns dia 7 de maig de 2012 comencen l'enderroc de la Vil.la Urània. 

Ens hem proposat aturar-ho per diversos mitjans i amb diverses gestions.

Una d'elles és plantar-se aquest dilluns 7 de maig a partir de les 8h del matí al carrer Saragossa davant del num 29 i també a la Via Augusta, entre el C.Saragossa i el C Sant Eusebi (la Vil.la Urània té dues entrades). 

Tothom que vulgui participar en l'aturada que hi vingui. No tots hi podrem ser tot el matí, però val la pena assegurar una presència de ciutadans fins que els encarregats de l'enderroc pleguin veles.

Feu-ne difusió.

(Resum dels motius de l'acció:
1.-L'astrònom Josep Comas i Solà va legar la finca a l'Ajuntament de Barcelona amb la condició "que es fes servir com a observatori astronòmic popular, com a grup escolar o institució cultural, desitjant que es conservin a la finca medalles, diplomes, instrumental científic i artístic i altres records del testador".
2.-L'Ajuntament de Barcelona va saquejar la finca i la va tenir abandonada fins que moltíssims anys més tard hi va instal.lar un parvulari qui ni tant sols portava el nom de l'astrònom que havia fet el llegat.
3.-Des del 2010 tenen pensat enderrocar la torre i unint el num 29 i el 31 aixecar un edifici de pisos amb vivendes. Potser hi dedicarien algun espai a alguna activitat cultural. Es tracta d'una clara acció d'especulació immobiliària i d'una perversió de la voluntat del legador.)
4.-Ara diuen que amenaça ruïna (fins al curs passat hi havia el parvulari en funcionament!) i que la demoliran per motius higiènics encara que de moment no hi ha diners per construir-hi res. La nit del dijous 3 al divendres 4 de maig, els qui tenen la clau (¿l'Ajuntament? ¿l'empresa de "deconstrucció"?) van entrar-hi i se'n van endur les figures de pedra de dos lleons que ornaven el començament de l'escala. S'hi hi entren a trencar-hi finestres i sostre, podran dir veritablement que amenaça ruïna. Ahir, que hi vam anar un grup nombrós i també BTV, estava en perfecte estat!)

Links amb més informacions:

Article de La Vanguardia.com del 5.5.2012

Pilar Rahola a La Vanguardia del dissabte 5.5.12

El Periódico 

Notícia a BTV amb entrevista a familiars de J.Comas i Solà :  Premeu la Connexió Barcelona del Divendres 5 de Maig. Parla de la vil.la Urània al començament de l'emissió i després podeu  anar directament al minut 00:06:40

El blog de l'historiador Dani Cortijo, Altres Barcelones, molt ben documentat

Twitter: https://twitter.com/#!/search/%23Salvemvillaurania 

Al blog de Mercè Piqueras, Una lectora corrent , un article resum molt complet