divendres, 11 de setembre del 2009

Altres "sistemes operatius"

I com a colofó a la nota de l'altre dia sobre el video còmic Tiempos pasados, on es veien suposades complicacions per sustituir els pergamins per llibres, un comentari sobre un altre "sistema operatiu" que en el seu moment va ser nou: la pissarra.

M'ho van explicar fa mesos, arran d'una reunió d'enginyers de telecomunicacions. Un personatge de Microsoft hi va fer propaganda d'un nou artilugi que estan creant: una mena de taula de vidre destinada a bars, que si hi premessis un botó es transformaria en un ordinador amb moltes noves possibilitats.

El ponent, per emmarcar la cosa, va fer una mica d'història d'avenços tecnològics i sembla que va dir una cosa que de tan òbvia no hi havia caigut mai, però que resulta interessant: que la pissarra és una d'aquestes invencions tecnòlogiques senzilles des del punt de vista tècnic, però que van suposar un salt important en la transmissió de coneixements.

Es veu que la pissarra no va ser inventada fins cap al 1800 i que va tardar ben bé 40 anys a imposar-se. Hi va haver moltes reticències i gent veritablement escandalitzada: A veure com pot ser això que un mestre es giri d'esquena als deixebles!? On queda l'autoritat!? La presència?! Com es manté l'ordre!?

La pissarra va ser decisiva en la propagació de l'ensenyament públic en un moment en què els libres de text eren pura fantasia.