dimecres, 16 de juny del 2004

PRAGA (Notes 30) Abans que els déus fossin homes

Al capdamunt de la Plaça Vaklav hi ha el Museu Nacional, amb moltes peces pertanyents a molts camps i a molts períodes, repartides per moltes sales. Però aquí el que ens interessa és només una part d'una ala de l'edifici.
La que està dedicada a la prehistòria.
Abans d'entrar en matèria, una mica d'introducció (introducció que durarà més d'un post, ho sento).

L'any 2000 es va fer al Saló del Tinell, a Barcelona, una exposició que van anomenar Deesses.
S'hi va mostrar un conjunt de figures femenines trobades a Europa o al voltant del Mediterrani que pertanyien majoritàriament al Paleolític i al Neolític. (Hi havia, també, algunes figures que ja eren de l'època romana i fins i tot hi havia una Mare de Déu cristiana, que venien a representar el lligam entre aquella creença o tradició antiquíssima i els temps més moderns.)



En aquella exposició les explicacions que es presentaven en els plafons habituals eren confuses. Les estatuetes eren magnífiques, però no se sabia gaire què significava tot allò. Jo hauria dit que els responsables de posar anotacions escrites a la mostra no estaven massa d'acord entre ells, i no s'havien mullat.
(Pròxima entrega el dia que ve: l'arqueòloga Marija Gimbutas, els seus estudis sobre les figuretes prehistòriques i les seves teories. De moment, si voleu, podeu anar mirant l'entrevista que li fan en aquest link)