diumenge, 24 de gener del 2016

16.- El document del dilluns. Fabricar mantellines


Mes de febrer de l'any 1916. Ara farà 100 anys!
Dues fotos on apareix el meu altre avi, Jaume Vilà, treballador a una fàbrica de blonda al Clot, can Volart, on havia entrat com a aprenent als deu anys. En aquell moment en tenia trenta. També hi apareix el meu besavi francès, Léonard Langlois, el que havia vingut del Pas-de-Calais acompanyat de la cosidora que s'havia fet fer el livret d'ouvrier i que, a última hora, havien canviat la destinació de Sant Petersburg per la de Barcelona.
Trobo que les dues fotos són com les dues cares d'una mateixa moneda:
A la primera hi ha menys obrers, sobretot menys criatures!, els homes estan distribuïts a diferents nivells pel teler que tots anomenaven la machine, en francès. Era l'eina on es guanyaven relativament bé la vida amb una feina força especialitzada -"treballaven la seda". A parer meu s'hi respira una relativa llibertat, o com a mínim una certa aisance, un punt de naturalitat, una mica de democràcia.
A la segona hi domina el rengle, la disciplina i sobretot la vista dels deu petits aprenents a qui jo no faria més de nou anys. L'única nota tendra, a primera fila a l'esquerra, és la imatge del que imagino que deu ser el porter de la fàbrica amb una nena a la falda que, també m'ho imagino, és la seva néta.

(Aquí podeu veure tots els Documents del dilluns)
(I aquí els del Temps de correspondència)