diumenge, 3 de gener del 2016

13.- El document del dilluns. Dibuix




1927, Osseja.
"La Diosa Ceres", "Un voyageur de commerce", "Niña de colonia (añeja)" i "Un pollo pera". Són quatre dibuixos caricaturitzant personatges, suposo que estiuejants, que circulaven pel poble. Els va fer en Feliu Petit Cuétara, germà del meu avi. Tots dos germans havien anat a classes de dibuix, a finals del segle XIX, l'un perquè estudiava a l'Escola d'Enginyers i havia de saber dibuixar, l'altre perquè tenia dots.

És només una idea: encara que la foto s'estava popularitzant, el dibuix continuava sent per excel·lència la manera de descriure gràficament alguna cosa. Els dibuixos de rosques i de peces mecàniques que feia el meu avi són precisos i elegants, no hi falta ni hi sobra res. S'ha de tenir en compte que els feien amb tinta xinesa i tiralínies, un artilugi que deixava anar taques quan menys t'ho esperaves i que s'havien de saber fer desaparèixer rascant amb una fulla d'afaitar. Alguns són fets amb aquarel·la. Totes les làmines tenen sempre un forat ben visible que els feia el professor perquè no les poguessin fer servir altres alumnes (són del 1899/1902).

I jo vaig sentir explicar el següent:
(Situem-nos a començament de la dècada del 1930) El meu avi un dia va demanar a una seva filla que anés a l'estació del ferrocarril a buscar algú que venia de Bilbao i portava una peça que necessitava per al negoci d'aire fred i calent en què treballava. "I com el coneixeré, aquest senyor?" li va preguntar la noia. L'avi llavors va agafar paper i llapis, va fer un dibuix i li va dir: "És així". I en efecte, amb el paper a la mà, la meva tieta va trobar l'home que portava la peça.

(Aquí podeu veure tots els Documents del dilluns)
(I aquí els del Temps de correspondència)