dilluns, 30 de novembre del 2015

8.El document del dilluns. Ball


Aquí sobre un carnet de ball que porta impreses les  inicials EM o ME, segurament les de l'amo de la casa que feia la festa, no sabem en quina data.
Com funciona l'invent? El carnet contenia la llista de les peces de ball que tocaria l'orquestra i el noi s'apropava a la noia i li demanava el ball tal o qual, i ella accedia i anotava amb un llapisset el nom del noi, o bé devia dir "Ho sento, ja el tinc compromès". Ara em pregunto si els nois també tenien carnet per anotar els balls que els havien concedit; suposo que era el més pràctic per no ficar la pota.

Quant formalisme! Quan es feia la llista de nois i noies invitats a una festa, sempre hi havia d'haver més nois que noies, perquè ja se sabia que hi havia nois que no ballaven, i  no es tractava que cap noia es quedés asseguda a una cadira perquè no tenia "demandant".

Aquí a sota dues altres mostres de carnets de ball corresponents a les festes majors de Sant Feliu de Guíxols del 1907 i el 1913.
Fixeu-vos en els noms dels balls: vals, polka, mazurca, chotis... Són balls on els nois i noies no només es tocaven les puntes de les mans, com al rigodón o a la sardana, sinó que també s'agafaven una mica per la cintura i l'espatlla. Començava el "agarrao" i un període de més convivència entre homes i dones.
També m'he mirat els noms anotats. Hi ha bastants cognoms i alguns on diu "francès", "Palamós" -suposo que vol dir que és un que s'ha presentat dient que era de Palamós...-. I també hi ha un "Zutano", és a dir que la meva àvia ja no sabia qui era que li havia demanat el ball.



Acabo amb un dibuix caricatura trobat a Internet, justament perquè es tracta d'una polka, ball on s'agafaven per la cintura i se saltava molt.


(Aquí podeu veure tots els Documents del dilluns)
(I aquí els del Temps de correspondència)