dilluns, 23 de novembre del 2015

7.- El document del dilluns. Sant Expèdit


Dins d'una capsa plena de cartes de començaments del segle XX, he trobat aquesta estampa de Sant Expèdit. N'he pogut entendre el significat gràcies a les explicacions de la Mònica Miró.

Quatre paraules sobre el sant:
Sant Expèdit, com el seu nom indica, és expeditiu, fa que les cartes que s'envien i que s'han de rebre circulin de pressa. Sempre el representen vestit de soldat romà, amb la seva faldilleta i amb una creu que en llatí diu HODIE (és a dir, AVUI), mentre que la sandàlia trepitja la cua d'un corb que crida CRAS (el mot llatí per dir DEMÀ), que se suposa que és el soroll que fan els corbs.

A l'església de Sant Jaume, a la banda mar del carrer Ferran, Sant Expèdit hi té dedicat un racó d'altar. Encara que la seva estàtua no trepitja cap corb ni es veuen lletres a la creu, és la que té més flors i més espelmes. Hi ha un cartell que diu "Depositen los votos en la caja" i, en efecte, a l'altra banda de la reixa de la capella hi ha un contenidor de plàstic amb papers escrits i doblegats. En uns temps tan descreguts i bolcats a les telecomunicacions, hi ha gent que per rebre notícies confia més en el sant que no pas en el servidor.
.
La meva parenta el 1911 esperava noves de l'Argentina, d'un home que se n'hi havia anat. Qui era i per què havia marxat és una altra història.

(Aquí podeu veure tots els Documents del dilluns)
(I aquí els del Temps de correspondència)