dilluns, 12 d’octubre del 2015

1.- El document del segon dilluns. Pere Romeu


Pere Romeu, com és ben sabut, era "promotor cultural i artístic" i artífex del cafè modernista els Quatre Gats del carrer Montsió de Barcelona. Avui, el Document del segon dilluns és la participació de casament de Pere Romeu Borràs i Corina Jáuregui Malgà, amb un dibuix de Ramon Casas que jo no havia vist mai.

L'he trobada dins d'un àlbum de postals de la meva àvia. És una participació-postal dirigida a la seva mare i besàvia meva Francisca Solà "y familia". Ella era una senyora que no crec que estigués ni poc ni molt interessada en el modernisme i m'he preguntat com és que la hi van enviar.

Buscant a internet he llegit un treball de l'antic Conseller en Cap, Josep Bargalló Valls, estudiós de literatura catalana, que explica diversos aspectes de la vida del alt barbut Pere Romeu.

El primer és que abans de tenir el local dels Quatre Gats va obrir i regentar un gimnàs, negoci ultra modern a l'època.

Que Pere Romeu havia estat a París on va treballar al cabaret Le Chat Noir d'Aristide Bruant (vegeu el capítol de Marie Sophie Dauchez on parlo del personatge) i que s'hi va inspirar per a la creació d'un establiment semblant a Barcelona.

Que per a l'obertura del cafè, el 1897, va rebre ajuda financera del riquíssim Manuel Girona (l'industrial i banquer que va finançar també l'acabament de la catedral de Barcelona i en va pagar la façana; era un personatge molt conegut i per això la meva àvia si demanàvem alguna cosa que fos cara ens deia "Que us penseu que heu nascut a can Girona?").

Que la mare de Corina, la seva futura esposa, treballava justament com a cuinera a can Girona.

Que es va casar el 1900, data que no he pogut corroborar per la postal, ja que porta l'adreça de la meva besàvia però no té ni segell ni mata-segells. Devia ser entregada en mà.

Que Romeu el 1903 després de tancar els Quatre Gats va obrir un garatge i es va aficionar a una altra activitat ultra moderna: l'automobilisme. He pensat que, com que un dels fills de la meva besàvia tenia cotxe ja el 1900, potser la relació venia per aquesta afició comuna i va ser el motiu que li participessin el casament

Fins aquí el primer Document del segon dilluns. El proper apareixerà el dilluns 9 de novembre.