dimarts, 26 d’abril del 2005

La benedicció del terme

El dimarts que ve, 3 de maig, és el dia de la Santa Creu i és tradició que es beneeixi el terme des de la coberta de la Catedral de Barcelona. Si no recordo malament l'acte és a les 8 o a les 9 del matí i s'hi puja per una escala de cargol que arrenca de dins del temple, de la banda esquerra, segons s'entra.

Va sorprendre'm que a la teuladeta que cobreix la torre de l'escala hi ha un cargol. La motivació sembla evident: l'escala-cargol, animal-cargol; però és un figura poc visible. Només la vaig veure quan vaig ser dalt d'aquest terrat de la Catedral, i encara m'hi vaig fixar perquè vaig sentir el comentari d'un que ho explicava a uns altres. Després m'ho vaig mirar des del carrer i sí, es veu una mica, o millor, s'endevina.
Al post sobre la motivació de la figura geomètrica que apareix al Parlament escocès, hi havia comentaris del Jordi de Gumets i del Pere de Saragatona sobre la coberta del mercat de Santa Caterina, que m'han fet pensar en aquest cargol: un enigma o un element amagat, quan el descobreixes, té més valor, sembla que només sigui per tu.
Per cert que els que saben antropologia diuen que aquestes benediccions que es fan des de les teulades de diverses catedrals, tenen arrels neolítiques i adopten la forma de beneir les terres cap als quatre punts cardinals.
Acabo amb una vista que és més clara des d'aquesta teulada que des de la Via Laietana: les plantes de la terrassa del que era (és?) can Cambó. Algú m'informa que va ser un dels primers que es va inventar això dels àtics, i que la gent deia: "Saps que en Cambó se n'ha anat a viure al terrat?" "Què dius? On vas a parar?" Etc.