diumenge, 17 de juliol del 2016

41 i penúltim.- El document del dilluns. El 19 de juliol del 1936


Fa 80 anys.
Transcric les notes que el meu avi Petit va escriure en el dietari del seu negoci els tres dies de l'aixecament dels nacionals, el juliol del 1936.

Diumenge 19.7.1936: 
A la matinada s'han començat a sentir molts trets i les tropes s'han sublevat contra el govern. Durant tot el dia hi ha hagut lluites cruentes entre les tropes sublevades i els elements addictes al govern, que són Guardia Civil, policia i milícies armades, FAI, CNT, etc.
Amb Julieta hem estat al c Diputació tocant R Catalunya cap a les quatre quan ha tingut lloc la última lluita per apoderar-se de la central de telèfons que les tropes havien ocupat. Cap al tard la derrota de les tropes era ben clara. Es diu que són molt considerables les baixes per ambdues parts. Es tem que els elements que han guanyat facin de les seves aquesta nit.

Dilluns 20.7.1936: 
Continua la lluita en alguns quartels. A la resta d'Espanya també hi ha hagut sublevació. Sembla que a Madrid també perden els militars. Han començat a cremar iglesies i convents. Tota la circulació continua suspesa, inclús els F.C. des d'ahir. El Govern dóna una moratòria de dos dies per a totes les transaccions comercials i bancàries [assumpte que li devia interessar perquè tenia un negoci d'instal·lacions d'aire fred i calent i vivien al dia].

Dimarts 21.7.1936: 
Continua la crema d'iglesies i convents. Els elements que manen són FAI-CNT, UGT, etc. quedant virtualment anul·lada l'autoritat de la Generalitat i de l'Ajuntament. De la resta d'Espanya es diu que resisteixen al govern Saragossa i Vizcaya, Vascongadas, León, Valladolid, Burgos i bona part d'Andalusia. No se sap res concret de València. Palma de Mallorca també es diu que resisteix.
Avui han cremat el Seminari i Montesión [a 100 m. de casa seva]. Amb el pretext de que es necessiten pels hospitals, es van saquejant paulatinament les botigues de queviures per la gent armada. El govern allarga la moratòria fins al dia 26.

L'endemà hi ha la primera anotació que assenyala represa de la feina:

Dimecres 22.7.36:
Al matí anem amb Ricard a mirar de reparar l'averia de la màquina Capdevila.


(Aquí podeu veure tots els Documents del dilluns)
(I aquí els del Temps de correspondència)