dilluns, 10 de gener del 2011

Egipte 15. Alexandria, la nova Biblioteca

L'edifici està situat al lloc on aproximadament hi havia l'antiga biblioteca d'Alexandria i és un projecte d'un despatx d'arquitectes noruecs. Ha de fer pensar en un sol llevant (es troba a la part de llevant del port est) per la seva planta circular i la inclinació de la coberta. Té un sistema d'obertures al sostre que deixen entrar la llum sense que entri el sol. La façana està recoberta de signes de diversos alfabets. (En aquesta nota es veia la planta rodona de la biblioteca,al fons a l'esquerra)

Vaig fer una visita guiada molt interessant (vaig triar de fer-la en francès i vaig ser l'única visitant, o sigui que vaig tenir un guia per a mi tota sola). La biblioteca a més engloba diversos museus, sales d'exposicions permanents i sales d'exposicions temporals.

Aquí teniu la web oficial de la nova gran biblioteca d'Alexandria. Impressionant.

La sala de lectura és immensa. S'estén per set nivells o pisos. Hi ha quatre pisos més, subterranis, que alberguen els museus i sales d'exposicions. Vaig intentar fer un dibuix on aparegués aquesta idea de pujada -o baixada!- de la sala, el bosc de columnes amb capitells molt estilitzats (papirus tancat) i les claraboies del sostre que deixen passar la llum.

L'altre aspecte impressionant és la quantitat de gent jove que hi ha, amb majoria de dones.