diumenge, 14 de juny del 2009

Exposició sobre Andrea Palladio

(En aquesta nota val la pena ampliar algunes imatges; les tres primeres i les tres últimes)

Per als qui els agradi l'arquitectura, per als qui els agradi Itàlia o per als que troben que les coses clàssiques tenen un què, és molt recomanable l'exposició al Caixafòrum sobre Andrea Palladio (1508-1580), oberta fins al 6 de setembre.

Especialment interessant el vídeo amb opinions sobre Palladio d'arquitectes reconeguts; en particular la primera aparició (l'arquitecte japonès Isozaki que reconeix que quan va anar a Itàlia com a estudiant no podia entendre perquè Palladio era tan important ) i l'última (un arquitecte anglosaxó que no recordo com es diu, que és molt emotiva. Dóna importància a l'origen de Palladio, que havia treballat a una cantera, havia conegut de primera mà les ruïnes romanes, s'hi havia inspirat i considerava que tan important era fer bé una església com un pont o una vil.la al camp. Diu: "La vil.la romana tenia les dependències que donaven al pati central, era un casa girada cap endins; Palladio dóna la volta al model, i obre la vil.la al defora". Insisteix que és un arquitecte important per la seva obra directa però sobretot per les seves idees i la influència que ha tingut).

Hi ha maquetes precioses, molts plànols, moltes diapositives i alguns grans quadres que il.lustren la temàtica: per exemple, una Immaculada del Greco amb un edifici als peus.
Aquí sota Susanna i els vells de Veronese (per desgràcia, només un fragment):

I aquí sota un Canaletto (em sembla que també està retallat) on es veu l'església San Giorgio Maggiore a Venècia, de Palladio (recordo que val la pena ampliar les imatges):

Tornant de l'exposició he buscat una mica i he trobat una web d'una associació d'arquitectes dones, amb dibuixos moderns sobre obres de Palladio que m'han encantat per la simplicitat. (Quan sigui gran vull ser dibuixant d'arquitectura!!). En poso aquí sota alguns i començo pel de Sant Giorgio Maggiore perquè es pugui comparar amb el del Canaletto :









Aquesta última crec que correspon a una vil.la que també està presentada en maqueta a l'exposició, i que té dues ales per a les dependències del treball agrícola.

Jo no sabia res de l'Andrea Palladio fins que fa anys me'n va parlar la Montserrat Gispert i com que és bona pedagoga em va acabar dient que a Estats Units havia tingut molta influència i que hi havia un tipus de cases senyorials americanes així i aixà, que jo segurament havia vist a les pel.lícules. Se'm va encendre una llumeta. O sigui que jo avui també vull acabar amb Amèrica.
Al Wikipèdia hi ha un article sobre el pal.ladianisme a Gran Bretanya, a Irlanda, a Estats Units i a Sant Peterburg, d'on he tret tres imatges: la primera és la Queens House a Greenwich, dissenyat per Inigo Jones, l'introductor del moviment a Gran Bretanya.

I ara dues imatges d'edificis nord-americans d'influència pal.ladiana:




1 comentari:

Eulàlia ha dit...

La Montse Gispert m'ha comentat favorablement les imatges del post i ha dit: "aquestes fotos d'edificis americans són molt americanes i molt poc pal.ladianes"