diumenge, 10 d’abril del 2016

27.- El document del dilluns. La febre groga


Aquest és l'envers de la medalla que el meu rebesavi Joan Petit Riera va rebre de l'Ajuntament. Ens havien dit que era alcalde de barri. La menció és bonica: BARCELONA AGRADECIDA. Al revers hi ha l'explicació: A LOS EMINENTES SERVICIOS PRESTADOS EN LA EPIDEMIA DE LA FIEBRE AMARILLA DE 1870.


Aquesta pesta va començar a la Barceloneta i va  fer molts morts durant uns mesos. Molts habitants van marxar de la ciutat.

I una cosa porta a l'altra:
He entrat per donar un cop d'ull a l'Hotel Bagués a la Rambla (cantonada carrer del Carme), perquè a l'entresol hi ha una exposició permanent de joies i peces dels joiers Masriera, oberta al públic en general. I m'ha sorprès veure-hi un exemplar de la medalla: la van dissenyar els germans Masriera. Com a tants d'altres personatges catalans, Ramon Casas els va retratar. El primer és Josep Masriera i Manovens i el segon el seu germà Francesc.

Tenien la botiga on ara hi ha l'Hotel Bagués i abans la joieria Bagués. A la dècada del 1880 es van fer construir un temple - taller d'estil clàssic al carrer Bailén, entre els carrers Diputació i Consell de Cent. Encara és dempeus, convertit en església i entaforat entre cases de pisos. Aquí sota la reixa d'entrada.
Eren maçons?


 (Aquí podeu veure tots els Documents del dilluns)
(I aquí els del Temps de correspondència)