diumenge, 28 de febrer del 2016

21.- El document del dilluns. El funicular

Aquesta postal era a la caixa japonesa on la meva àvia guardava les postals que no li van cabre als dos àlbums. Està escrita el 1907 i la foto és del funicular del Tibidabo, inaugurat el 1901. Si l'amplieu, veureu que el rètol de la casa diu APEADERO - OBSERVATORIO. S'entén: l'Observatori Fabra, on accedien amb transport públic tant els empleats com els científics.

Vaig tenir un moment de desconcert, perquè al funicular on actualment hi ha un apeadero a mitja pujada (a l'alçada de la carretera de les Aigües) és el de Vallvidrera. Per això vam anar a "investigar" amb una amiga.

Avui, al funicular del Tibidabo ja no hi ha cap baixador intermedi, però l'edifici de l'antic baixador continua dempeus i el funicular hi passa a fregar. El que més sorprèn és el canvi de panorama. La terra erma que apareix a la postal, ara és plena de verd. Això sí, un verd polsegós i desordenat, arbres alts, torts i molta bardissa, una vegetació impenetrable, entre altres coses perquè pel mig hi ha una malla de ferro rovellat que protegeix tota la línia del funicular.

La foto porta impreses en vermell tres inicials, A.T.V., que corresponen a l'editor de moltíssimes sèries de postals: Àngel Toldrà i Viazo. Aquesta foto, així com moltes altres d'aquestes sèries, va ser disparada per Lucien Roisin, fotògraf francès establert a Barcelona, que va fer a Espanya més de 50.000 instantànies per a postals. Va travar amistat amb el Doctor Andreu, que va donar-li l'exclusiva de les fotos del Tibidabo. Ara s'han publicat llibres i s'estan fent estudis del prolífic fotògraf, perquè a més de la qualitat tècnica de les seves imatges va contribuir amb les postals a la difusió d'imatges i a la cultura. 
 
(Aquí podeu veure tots els Documents del dilluns)
(I aquí els del Temps de correspondència)