diumenge, 21 de febrer del 2016

20.- El document del dilluns. L'observatori

He trobat dos exemplars d'aquest menú, sense data. Per la imatge i perquè és en català, suposo que es tracta de l'observatori Fabra. I també perquè els menús eren entre papers de Josep Comas i Solà, que en va ser el primer director i era germà de la meva àvia. No sé per quin motiu es devia celebrar l'àpat, potser va ser en ocasió de la inauguració el 1904. En tot cas llegeixo que, entre el Llomillo a la Novetti i el Rostit, van servir Casiopeas, que probablement era alguna invenció del cuiner en honor de l'astronomia: Casiopea és una constel·lació en forma de W, normalment força visible.

No fa molt vaig anar a fer una visita a l'Observatori i em va fer gràcia el dibuix esquemàtic del bitllet, amb cúpula, ullera i entrada neoclàssica-maçònica. I ballant al voltant, com si fossin estrelles, les inicials de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, a la qual pertany l'Observatori.


La noia que ens va fer de guia va dir, entre moltes altres coses, que Barcelona, durant tants anys girada d'esquena al mar, mirava cap a Collserola i que la figura de l'observatori és present a la retina dels barcelonins.

(Aquí podeu veure tots els Documents del dilluns)
(I aquí els del Temps de correspondència)