diumenge, 6 de desembre del 2015

9.- El document del dilluns. Sardanes de casats i soltersAquesta postal va ser enviada el 1916. Mostra una ballada de sardanes a Parlavà, al Baix Empordà, d'on era filla una de les meves besàvies. No és una foto nítida, però si l'amplieu hi veure la cobla a la dreta, contra la paret; a primer terme, dues sardanes només d'homes; més lluny, una que és mixta i al fons, una que sembla només de dones. Les bruses blanques d'elles i les gorres d'ells, assenyalen el gènere.
Em va sorprendre veure una sardana formada només per homes. La meva cunyada, que és de Berga, em va dir "És la dels solters. I la mixta, la dels casats. A Berga, quan jo era petita, els homes i dones solters ballaven en rotllanes separades".  
He rondat per Internet buscant pistes d'aquesta segregació a la sardana i no hi he trobat res.

(Aquí podeu veure tots els Documents del dilluns)
(I aquí els del Temps de correspondència)