diumenge, 30 de gener del 2005

Rouault



L'exposició a la Pedrera sobre l'obra de ROUAULT (1871 -1958) dura encara fins al 13 de febrer. Aquí trobareu informació de la mateixa Caixa de Catalunya sobre l'exposició, i aquí hi ha una web sobre el pintor.

De lluny el més impressionant és la sèrie de gravats titulats Miserere, amb textos brevíssims d'inspiració bíblica i cristiana. En aquest link trobareu les primeres 33 planxes de la sèrie i aquí la continuació, o sigui la resta fins a 58 gravats.
Són autèntics i produeixen una emoció profunda. Suggereixen sentiments i pensaments, més enllà dels coneixements evangèlics que pugui tenir cada u i més enllà dels que volgués expressar el pintor. Aquí a sota en reprodueixo tres, en desordre, però que poden donar una idea del que volia dir amb això del valor de l'autenticitat en la intenció i en l'estètica. Potser seria més adequat parlar d'honradesa. El primer: Com més noble és el cor, menys estirat és el coll. El segon: El seu advocat amb frases buides clama la seva total inconsciència. El tercer: Som bojos.