dijous, 1 de juliol del 2004

Els símbols prehistòrics

Al llibre Goddesses and Gods va seguir-ne un altre titulat The langage of the Goddess, on Marija Gimbutas va fer un recull pormenoritzat dels símbols que apareixen en les figuretes femenines. No es va limitar a catalogar-los, sinó que va fer una interpretació que resulta molt suggerent.
Les ratlles, espirals, zig-zags, retícules, etc. que apareixen a les figures són descrites per molts autors com a "motius geomètrics", sense més comentaris. Gimbutas, en canvi, relaciona aquests motius amb les figures on apareixen, i basteix un sistema de símbols per a cada una de les diferents facetes de la deessa: la que dóna vida; la que dóna la fertilitat i que influeix en el creixement i la multiplicació; la protectora que dóna alè i aliment; i la portadora de la mort.
No em veig amb cor de resumir les gairebé 400 pàgines de El lenguaje de la Diosa en unes quantes línies. Però potser un exemple d'un d'aquests símbols ajudarà a donar una idea de per on va la interpretació.

(Podeu clicar sobre els dibuixos per ampliar-los)

Aquí teniu l'anomenada Venus de Gavà, trobada a les mines de variscita de la mateixa localitat, que ja eren explotades cap al 4.000 a C.
Podeu visitar el museu i les mines de Gavà, on veureu aquesta figura femenina i també trossos de variscita, unes precioses pedres de color blau que jo, que no hi entenc, hauria dit que són turqueses. Se'n devien fer uns guarniments magnífics. Per veure la foto de la Venus, mireu aquest link (i no cregueu que es tracta de peces diferents: el meu dibuix recull només les línies essencials).
Fixem-nos en la deessa, concretament en els ulls: són com dos sols amb els seus rajos. Això no tindria res d'especial, si no fos que aquesta forma d'ulls es troba amb molta freqüència en un determinat tipus de figuretes femenines, associat molt sovint a altres formes geomètriques que són interpretades per M.Gimbutas com a representacions de líquids vitals. Tenim figuretes amb ratlles paral.leles que indiquen aigua que raja dels ulls, ratlles que indiquen llet que raja del pit, ratlles que indiquen aigua i líquid en general sobre el ventre i el baix ventre.
Hi ha, doncs, una sèrie de motius geomètrics, disposats en determinats llocs de les figuretes, que simbolitzen que l'aigua és la base de la vida i que associen la dona a aquesta vida.
(Potser no ho explico bé i ho estic simplificant massa. En un proper post donaré un altre exemple: el de la deessa ocell.)