dilluns, 7 de maig del 2018

Que la rebotiga de can Pitarra sigui d'accés públic

 
Estàtua de Frederic Soler (Pitarra) al capdavall de la Rambla, al Pla del Teatre

El restaurant Pitarra (carrer Avinyó 56, Barcelona) ha tancat la porta per jubilació de l'amo (no sembla que  fos mal negoci). El local ha passat a mans d'un nou propietari que el convertirà en un pub irlandès.
L'interès de l'assumpte és que es tracta del local on vivia i treballava Frederic Soler (Pitarra), rellotger i sobretot escriptor. Va ser ell qui va inundar l'escena catalana d'obres de teatre escrites en "el catalá qu'ara es parla". Més tard va venir Pompeu Fabra i va posar ordre i "seny", però la llengua literària de Pitarra en el seu moment representava una modernitat.

En aquest local hi ha un altell que era la rebotiga on l'escriptor va mantenir una tertúlia literària i política (van ser els anys de la Revolució de Setembre, la Gloriosa, i de la Primera República). Mentre el restaurant Pitarra va estar obert aquesta rebotiga era d'accés públic. L'antic propietari tenia el local decorat amb documents, cartells i rellotges d'època, que sembla que han estat venuts conjuntament amb el local.



Seria bo que l'espai estigués catalogat i protegit d'alguna manera i que continués sent d'accés públic. Per això proposo que difongueu el manifest i que assistiu a la concentració davant del local el dimecres dia 9 de maig a les 19h.

Manifest en defensa de la conservació de la Rebotiga de Pitarra


La Rebotiga del dramaturg Frederic Soler és un patrimoni ciutadà irrenunciable. En aquest indret es va celebrar entre 1863 i 1871 una de les tertúlies artístiques i polítiques més importants del segle XIX. Els debats i les propostes que van tenir-hi lloc afavoriren d'una manera decisiva el desvetllament nacional, polític, teatral i periodístic del nostre país.

Incomprensiblement, però, el local no està protegit, cosa que deixa la rebotiga i el menjador del dramaturg, força ben conservats, a la mercè del nou propietari, que té la intenció per exemple de destruir la rebotiga per a posar-hi una cambra frigorífica.

Per tot això,

MANIFESTEM la necessitat de conservar intacte aquest patrimoni vivencial, perquè ajudi a entendre millor a la ciutadania els fets històrics que hi van tenir lloc.

DENUNCIEM que des que el Restaurant es va posar a la venda, ni l'Ajuntament ni cap altra administració han iniciat accions destinades a protegir-lo en les successives legislatures. Per exemple, ni tan sols l'han inclòs al "Catàleg d'establiments emblemàtics de Barcelona". Només ara, a darrera hora Govern Municipal i ERC des de l’oposició estan intentant intervenir-hi.

DEMANEM que els criteris per incloure edificis als catàlegs no siguin només de caràcter arquitectònic o artístic sinó que també tinguin en compte el valor històric i simbòlic dels elements patrimonials i alhora que de manera urgent els diferents actors polítics col·laborin en la revisió de la catalogació de la rebotiga així com dels nombrosos elements emblemàtics de la ciutat que poden córrer els mateixos perills.

Barcelona, 7 d'abril de 2018

El dimecres 9 de maig a les 19:00 ens trobem davant l’antic Pitarra (c/Avinyó 56)

#SalvemLaRebotiga #SalvemElPitarra


2 comentaris:

artur ha dit...

Trist final per aquest patrimoni cultural . Tant debò es pugui recuperar !.

Eulàlia Petit Vilà ha dit...

Gràcies pel comentari. No sóc pessimista.