diumenge, 6 de març del 2016

22.- El document del dilluns. Guanteria

Avui, dos documents relacionats amb una botiga que anunciava "GUANTES Y MEDIAS", però que venia també bijuteria i perfumeria. Era al núm. 12 del carrer del Pi i tenia un rètol que deia "CARMEN", el nom de la propietària.Va sortir com a fons d'una fotografia al diari La Noche del dilluns 29.6.1931 (segons va anotar la mateixa Carmen amb llapis al peu del retall). Un cotxe passa per davant de la seva botiga amb una pancarta que diu "Mireu la història del Avi, ella vos orientarà" i el diari comenta "Uno de los coches que recorrieron ayer la ciudad".

En efecte, el dia abans, diumenge, hi havia hagut eleccions a les Corts espanyoles, les primeres després de la proclamació de la II República; Esquerra Republicana havia tret molt bons resultats i ho celebrava recorrent Barcelona amb cotxes que feien propaganda (amb una frase de to messiànic referida a Macià en la pancarta de la foto).

I aquí sota un altre document: una carta dirigida a la Carmen Benet Petit, la tieta que tenia la botiga, l'estampa de Sant Expèdit, agendes on anotava el dia a dia i un paquetet amb correspondència d'un seu parent amb una ballarina. La carta és d'un fabricant de guants de Grenoble. Sorprèn les dimensions de la fàbrica en el dibuix del paper de cartes i les nombroses representacions de la firma, a tantes ciutats i tan allunyades: Alexandria, Johanesburg, Bucarest, Melbourne, Buenos Aires, Estocolm, Atenes... La data és el 1r de febrer del 1939, just després de l'entrada de l'exèrcit franquista a Barcelona i el text és una barreja que expressa desitjos de pau i ganes de reprendre el negoci. (Jo diria que aquests fabricants més aviat eren de l'altre bàndol.)
(Aquí podeu veure tots els Documents del dilluns)
(I aquí els del Temps de correspondència)