dilluns, 16 de setembre del 2013

El Rec Comtal i comprar verdura als últims horts de Barcelona


FA vuit dies vaig assistir a un itinerari organitzat pel Museu d'Història de Barcelona. Es tractava de resseguir el Rec Comtal des de Montcada fins a la Trinitat Vella i entendre els diferents plans hidràulics: el medieval, el del segle XVIII i el del segle XIX. Molt interessant. I guiat per una geògrafa entesa i apassionada en la matèria.

Jo no havia trepitjat mai el barri de Vallbona (Districte de Nou Barris), tancat entre autopistes. Ni havia vist el seu petit parc per on passa el Rec. Ni sabia de l'existència de l'àmplia zona d'horts anomenada La Ponderosa que pertany a aquest barri, ni sabia que els horts són regats amb l'aigua del Rec, ni que cada dia de 9h a 14h, diumenges inclosos, a l'entrada dels horts venen la verdura que cultiven. Vegeu aquí sota una foto de La Ponderosa, amb blocs de pisos de Santa Coloma al fons.

Una dona de Sant Andreu que venia de comprar-ne, ens informa, entusiasta:
-Tenen tot el que és de l'època, i sense passar per càmeres!
-I els preus?
-Vejam, barats no ho són. Però és verdura regada per l'aigua del Rec Comtal!
(Un dia d'aquest hi aniré a comprar-ne).

I acabo amb la tercera fotografia de les que va fer Carme Cases; una última foto insòlita: en un dels horts marginals, força més enllà dels de La Ponderosa, hi ha unes fustes i resulta que es tracta de... un pont llevadís!! per creuar el rec i poder arribar a l'hort. A la foto el pont està aixecat.