diumenge, 14 de febrer del 2010

Narcís Monturiuol. L'exposició de Figueres

Com deia, a l'exposició de Figueres (Museu Empordà fins al 20 de febrer) hi ha diversos retrats a l'oli de Narcís Monturiol, de moments diferents de la seva vida (i també retrats de la seva dona).

Hi ha informació sobre les preocupacions socials de Monturiol, sobre els periòdics que va publicar, sobre el seu suport a les idees d'Etienne Cabet i la seva utopia icariana.

Hi ha informació sobre l'aventura del submarí, si bé l'exposició estrella sobre aquest aspecte és la de les Drassanes.
Els fets principals de la seva vida estan il.lustrats amb un àudio on se sent un actor que llegeix correspondència personal de Monturiol i textos seus (el llibre-catàleg de l'exposició inclou un CD amb aquest àudio).
Al final de l'exposició hi ha uns dibuixos del també figuerenc Salvador Dalí referits al submarí (una mostra aquí sota).
Un detall curiós. A la biografia, de Narcís Monturiol escrita per Matthew Stewart, El somni de Monturiol (Editorial Graó, 2009), es parla dels greus problemes econòmics que va patir. Doncs resulta que fa pocs anys, fent unes obres a Figueres al solar on hi havia hagut la casa del boter Monturiol, pare de Narcís, es va trobar una xicra plena de monedes d'or. Per les dates de les monedes se suposa que el petit tresor era fruit d'estalvis al llarg del segle XVIII i começaments del XIX. O sigui que a la casa hi havia tot aquest diner mentre Monturiol passava penúries i no sabia que existís. Algú havia mort sense revelar el secret, algú havia perdut el cap i oblidat la xicra i l'amagatall? A l'exposició es mostren les monedes i fan efecte.

Ultim comentari sobre l'exposició: hi ha un retrat a l'oli d'un personatge desconegut, retrat pintat per Monturiol, per guanyar-se la vida (sabia pintar per guanyar-se la vida!).

Altament recomanable la biografia citada més amunt (editada en català justament arrel d'aquest any commemoratiu). És amena, interessantíssima i té un to filosòfic que fa rumiar sobre el personatge.