Cliqueu per veure bé el dibuix
Aquest divendres a la tarda vaig poder fer una visita (i un dibuixet) a les obres del mercat de Sant Antoni, que està previst que acabin el 30 d'abril i que per tant es pugui inaugurar al maig. Com que de fa temps en aquest blog hi surten poques paraules, explico només algun dels aspectes de què se'ns va parlar i que vam veure:
1.- A sota la planta del mercat hi ha una construcció de 15 metres de fondària: són 4 plantes que contenen aparcament per als clients; aparcament per als paradistes; aparcament per als camions i servei de càrrega i descàrrega; magatzems, un per a cada parada de la plaça; i un supermercat, que en aquest cas serà el LIDL. El lloguer de la superfície que paguen els supermercats que hi ha al subsòl de la majoria de mercats que es renoven, és alt i serveix per al finançament de molts altres aspectes del mercat.
2.-L'edifici del mercat és una creu que té quatre patis entre les ales. Fins que va començar la renovació eren lloc de magatzem, d'aparcament i de brutícia. Ara es recuperaran com a espais públics per a la ciutat, ja que magatzems i aparcaments estan soterrats. Se'ns ha explicat l'estratègia en la recuperació dels mercats que he trobat molt interessant, però és massa llarga per exposar-la aquí. Qui ha portat la supervisió de l'obra ens diu que han fet quatre assemblees generals amb els paradistes per anar perfilant molts punts, quatre amb els que tenen les parades de roba (els encants), quatre amb els que tenen les parades de llibres els diumenges. I quatre amb els comerciants del barri. I encara quatre més amb els veïns. Ens ha dit que des de l'enfonsament al Carmel durant les obres del metro, ara es mesuren mot els moviments de terres i qualsevol esquerda que pugui sorgir a pisos i cases del voltant.
3.-L'arqueologia! Sabien abans de començar que a sota el mercat es trobarien una part de la muralla de Barcelona i que, en efecte, els arqueòlegs tenen molt apamada la base soterrada de muralla i amb una precisió de menys d'un metre es van trobar el pany del baluard de Sant Antoni que hi ha en aquell lloc i que preveien trobar. Però no s'esperaven topar-se amb el que s'anomena la contraescarpa, és a dir, el mur que hi havia a l'altra banda del fossat. Sembla que a molts llocs de la muralla de Barcelona hi havia només un talús o terra tallada com a contrafort del fossat, però aquí hi ha una senyora construcció que fa tant d'efecte com la mateixa muralla. Es van haver de canviar els plans de construcció i n'han deixat un tros a la vista que es podrà veure i així es podrà apreciar l'amplada que tenia el fossat.
4.-Però a més a més, van trobar una altra cosa que tampoc no s'esperaven, i és ni més ni menys que un tram de la Via Augusta romana. Ens hi van deixar treure el nas il·luminant-nos amb les llanternes dels nostres mòbils i ens van explicar que aquestes restes de moment quedaran resguardades fins que el Museu d'Història de Barcelona no vegi com s'ha de "museïtzar" l'espai. Aquesta via sortia de la muralla romana a l'alçada del carrer de la Boqueria, seguia el mateix carrer de la Boqueria. A l'altra banda del que devia ser el torrent de la Rambla, recorria el carrer de l'Hospital, el de Sant Antoni Abad, passava per on hi ha el mercat de Sant Antoni, agafava el que ara és l'avinguda Mistral,que creua l'Eixample de gairell, i després el carrer de la Creu Coberta i apa! cap a Tarraco s'ha dit.
5.- Sortint, sota la pluja que va caure tot el divendres, pensava com són de difícils aquestes obres, quants professionals preparadíssims se n'ocupen i amb quanta entrega. I, més amargament, quantes coses ben fetes s'estan fent que queden tapades des de fa tants mesos per les urgències contínues de la situació política que estem patint.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada