diumenge, 12 de juny del 2016

Exposició "Júlia, el desig"


(La Sargantaine, Ramon Casas)

Fins al 20 de juliol, al Cercle del Liceu hi ha una exposició (guiada, s'ha de concertar hora)(cara, 14'50€) de pintura de Ramon Casas, centrada en els quadres que va pintar de la seva model, amant, i finalment esposa, Júlia Peraire, bonics i interessants. A més és una ocasió per veure el Cercle del Liceu, un lloc tan privat i tan de rics que si no és per una ocasió excepcional no s'hi pot entrar. A mi m'ha agradat anar-hi.
Per comprar entrades, aquí http://www.circulodelliceo.es/ca

A més de l'exposició, es visita "la peixera", la sala amb finestrals que donen sobre la rambla, i que va ser decorada el 1905 amb dos grans murals del pintor i escenògraf Oleguer Junyent. Interessants: en un hi ha uns arbres, en l'altre figueres de moro, estilitzats, molt moderns, dos paisatges de vegetació mediterrània, i al fons un cel difuminat... Costa de veure, però al fons, abans del cel difuminat, hi ha el Pla de Barcelona, la ciutat, el Poble Nou, el port i moltes xemeneies fumejant. És una reivindicació dels orígens, una declaració de principis: "Som molt rics, no perquè siguem aristòcrates, sinó perquè som fabricants".

També es por entrar a la sala anomenada "la rotonda", que era el lloc on es retiraven els homes per fumar i on no va poder entrar cap dona fins no fa gaires anys. Els quadres que Ramon Casas va fer expressament per a aquest lloc són magnífics,

A la sortida, en un racó, una placa dels "Caídos por Dios y por España", amb tretze noms de membres del Cercle, suposo que assassinats durant la Guerra civil. És un espai privat.

1 comentari:

artur ha dit...

Segur que val molt la pena, la visita !! (a pesar del preu !)