divendres, 23 d’abril del 2004

El precio de la verdad

El precio de la verdad és una pel.lícula que està bé, sobretot pel tema: la veritat i el periodisme. Podria estar més analitzat què passa pel cap del periodista i també quin tipus de periodisme "ven", però amb tot m'ha agradat.
M'he recordat d'un reportatge televisiu de fa uns mesos sobre el càmera Miguel Gil Moreno, especialitzat a cobrir conflictes bèl.lics i mort en una emboscada a Sierra Leone fa pocs anys.
El reportatge plantejava l'àrdua qüestió del paper dels periodistes en els conflictes armats: denunciava que el seu treball sovint o sempre és tergiversat i manipulat pels grans mitjans informatius i que estan sotmesos a fortíssimes pressions per part de les respectives agències per tal que treballin de manera competitiva i obtinguin les imatges més impactants. En les opinions dels reporters entrevistats hi havia amargor i es va arribar a l'humor negre quan el periodista de El País, R. Lobo, va voler mostrar a quins extrems pot arribar el problema:
- Quan els albanesos van ser expulsats pels serbis cap a Albània i Macedònia, un periodista va entrar a un poliesportiu ple de refugiats i en veu forta va preguntar: "Hi ha alguna violada que parli anglès?"